Zlomený sex

23.01.2010 19:41

NIEČO SA ROZTRHLO


Katarína s priateľmi sa rozhodla stráviť víkend na chate v horách. „Boli s nami aj čerství zaľúbenci Peter a Jana, ktorí sa tešili na prvý sex,“ spomína Katka. „Deň strávili s nami, večer pri táboráku už chýbali. Potichu sa vytratili do izby a my sme vedeli, že nastala slávnostná chvíľa... Nemala však očakávaný koniec. Zhrozená kamarátka po chvíli vybehla z izby so slovami, že Petrovi sa zrejme pretrhla uzdička a všade je plno krvi. Do nemocnice nešli, mladý muž si na poranené miesto dal studený obklad, omotal ho uterákom a krvácanie ustalo. Ani neviem, či neskôr zašiel k lekárovi,“ vraví mladá žena.

NEOKLAMTE PREDOHRU
Peter nakoniec u lekára nebol, no natrhnutá alebo úplne roztrhnutá uzdička na penise je dôvod, pre ktorý chlapi najčastejšie klopú na dvere pohotovosti. „Úraz je typický najmä pre mužov so skrátenou uzdičkou, čiže prúžkom kože na spodnej strane žaluďa, ktorý ho spája s predkožkou,“ tvrdí urológ a sexuológ MUDr. Martin Hrivňák. „Patália sa najčastejšie stáva na začiatku intímneho života alebo pri drsnejšom sexe. Môže jej napomôcť aj zanedbanie predohry zo strany chlapa, partnerkina pošva nemusí byť dostatočne zvlhčená a uzdička je omnoho zraniteľnejšia.“ Roztrhnuté delikátne miesto na penise príliš nebolí, no poriadne krváca. „Poranenie ošetrujeme pri lokálnom znecitlivení a po zahojení objednávame pacienta na ďalší zákrok, pri ktorom uzdičku definitívne odstránime. Keby to nepodstúpil, hrozilo by, že sa znova roztrhne pri každom ďalšom styku. Týmto výkonom sa chlapi neraz zbavujú i predčasnej ejakulácie, pri kratšej uzdičke býva častá,“ vraví odborník. Či máte tento problém, odhalíte poľahky. „Muž obvykle máva pocit, akoby mu žaluď počas erekcie niečo ťahalo smerom dolu, alebo na začiatku styku vníma ťah v oblasti uzdičky. Mal by čo najskôr zájsť za urológom, aby ho ťažkostí zbavil. Sexuálne radovánky si môže znovu vychutnať až po dokonalom zahojení jazvy.“

 

PRISADLA HO


Kosť by ste v penise hľadali márne, napriek tomu sa môže zlomiť. Obvykle vtedy, keď mužská pýcha pri intenzívnom styku vykĺzne z pošvy a prudko narazí na ženskú hrádzu. Zapríčiniť to môže aj žena, keď penis pri polohe hore nechtiac prisadne. Zriedkavo býva následkom agresívnejšej masturbácie. Hoci nehodu sprevádza zvuk lámania, nejde o fraktúru v pravom zmysle slova. „Praskne pružná membrána, ktorá pokrýva dutinkaté telieska vnútri penisu. Príznačná je obrovská bolesť a okamžité ochabnutie erekcie. Penis opuchne a doslova zmodrie,“ opisuje odborník. So sadrovou dlahou v tomto prípade nepochodíte. „Pacienta musíme čo najrýchlejšie operovať a zošiť natrhnutú blanku. V nemocnici si poleží asi dva dni. Po týždni smie ísť do práce, no k intímnemu životu sa môže vrátiť až po mesiaci,“ prezrádza lekár.

RADŠEJ OPERÁCIA
Zlomeninu lekári nenaprávajú iba na operačnom stole, niekedy volia konzervatívnu liečbu. „Pacient dostáva na penis studené obklady a užíva antibiotiká. Zabránia tomu, aby sa natrhnuté miesto zapálilo a zahnisalo. Aj vtedy si musí aspoň dva dni poležať v nemocnici, opuch zmizne asi po desiatich dňoch. Uprednostňujeme chirurgický zákrok, lieky a chladenie postihnutého miesta totiž so sebou nesú riziko, že muž bude trpieť poruchami erekcie. Po operácii je takáto hrozba až štvornásobne menšia,“ hovorí MUDr. Hrivňák.

 

MODRINA, KTORÁ NEBOLÍ


Ak sa tešíte na sex, pri ktorom prevrátite byt hore nohami a partnerku poriadne zničíte, myslite na to, že takýto kúsok sa môže postarať o natrhnutie cievy v podkoží penisu. Aj vtedy ho, ako pri zlomenine, pokryje obrovská modrina, no mužská pýcha nebolí a ani erekcia neopadne. „Mal som dvoch pacientov, ktorým sa to prihodilo. Nie je to ťažký úraz, následky zvyčajne neostávajú. Volíme konzervatívnu liečbu chladením a mesačný oddych od intímnych radovánok,“ vysvetľuje sexuológ.

DRÔTIKY, IHLICE A INÉ


Sexuálny úraz sa môže prihodiť aj pri masturbácii. „Niektorí páni sa vyžívajú v tom, že si do močovej rúry zavedú drôtiky, ceruzky, ihlice, i háčkovacie! Neuvedomujú si, aké je to nebezpečné. Predmet môže do rúry vniknúť a vybrať ho musí lekár, buď pomocou endoskopu, alebo pri operácii. Človek si takto môže natrvalo poškodiť zdravie. Niekomu ostanú v močovej rúre na pamiatku jazvy alebo chronický zápal, príliš vysoká cena za niekoľko sekúnd blaha,“ hovorí lekár. Ako muži vysvetľujú zakliesnený predmet v močovej rúre? „Mnohí sa vyhovárajú, že len skúšali, aká dlhá je ich močová rúra... Drvivá väčšina pri ošetrení radšej mlčí, aj tak vieme, koľká bije. Stretávame sa aj s poriadne kurióznymi situáciami. Mali sme tu chlapa, ktorému s netypickou masturbáciou pomáhala partnerka. Do močovej rúry mu pomocou háčkovacej ihlice vtláčala a vzápätí vyberala malú guľôčku, čím ho dráždila. Museli sme ho operovať, partnerka raz guľku zatlačila silnejšie ako inokedy a prerazila mu močovú rúru.“

 

VÁZIČKA V POŠVE


Sexuálne úrazy nie sú iba doménou pánov, starosti robia i nežnejšej polovičke ľudstva. „Za väčšinou ženských nehôd je masturbácia, najmä násilnejšie techniky, ktoré môžu ublížiť klitorisu. Býva potom opuchnutý a bolestivý, citlivosť to však obvykle nenaruší,“ uvádza MUDr. Hrivňák. „Chcem vystríhať pred sebaukájaním žiarovkami či malými vázičkami,“ nadväzuje gynekológ MUDr. Peter Ilavský. „Tieto predmety síce môžu byť menšie, no hrozí, že sa nalepia na vaginálne steny, vznikne nebezpečný podtlak a vybrať ich musí lekár. Niekedy sa stáva, že ich v pošve musíme opatrne rozbiť a kúsky skla jemne povyberať,“ vysvetľuje ženský lekár.

ZÁTKA TAM DOLU
Temperamentné posteľné hry môžu spôsobiť aj trhlinky v stenách pošvy. Neraz za ne môže nedostatočne zvlhčená vagína alebo nepomer medzi ňou a penisom. Drobné ranky sa obvykle spontánne zahoja, horšie je to s väčšími. „Raz nám do nemocnice priviezla sanitka študentku. Bola úplne zelená a medzi nohami mala zakrvavený uterák. S partnerom sa zrejme divoko zabávali a skončilo sa to trojcentimetrovou trhlinou v stene pošvy, ktorú bolo treba zašiť,“ rozpráva gynekológ. Nebezpečná býva aj kombinácia: horúce hlavy, sex a priveľa alkoholu. „Dvojici môže napadnúť kde-čo, aj zaviesť zátku od šampanského do vagíny. Moja mama, tiež lekárka, ošetrovala pacientku, ktorá ju v nej mala mesiac a vôbec o tom netušila! Pomoc vyhľadala iba preto, že ju trápil silný výtok. Vôbec si nepamätala, že jej zátku do tela vložil partner, dokonca sa s ním bez akýchkoľvek ťažkostí milovala! Museli ju preliečiť antibiotikami a odvtedy vie, že mala obrovské šťastie. Mohla umrieť na toxický šok,“ vraví MUDr. Ilavský.

NEŠLA NA TRH
„Nikdy nezabudnem ani na dievčinu, ktorá si pri sexe roztrhla slezinu a silno krvácala do brušnej dutiny. Život jej zachránila rýchla operácia. Nechcem ani premýšľať o tom, pri akých technikách sa dvojici takýto úraz podaril. Vyberanie zatúlaného kondómu je oproti tomu úplná hračka. Hoci i pri tom niekedy zažívame kuriózne situácie. Počas jednej sobotňajšej služby nás predpoludním vyhľadala pacientka, aby sme ju zbavili prezervatívu, ktorý jej ostal vo vagíne. Ešte sa posťažovala, že manžel to dal za vinu jej. Vraj keby bola ako každá poriadna žena o siedmej ráno na trhu, nič by sa nestalo,“ šokuje MUDr. Ilavský. 

 

MILOVANIE NA PLÁŽI


Je síce romantické, ale nemusí mať šťastný koniec. Najmä vtedy, ak sa milenci zvalia do piesku tak, ako ich Boh stvoril. Vášeň-nevášeň, podložte si pod seba radšej deku. „Vagína nemá piesok rada a aj pri maximálnej opatrnosti ho muž do nej môže zaviesť. Piesok je pre ňu ako šmirgeľ, môže spôsobiť trhlinky v stenách pošvy a následnú infekciu,“ upozorňuje doktor Hrivňák.

Barbora KRÁLOVÁ