Rande naslepo

08.01.2010 17:33

Rande naslepo

Adriana Mikundová, Pravda | 28. decembra 2008  13:00
Je to vzrušujúce, ale aj strašidelné. Môže sa to skončiť fiaskom, ale aj osudovou láskou. Čo je to? Predsa rande naslepo. Tí, čo ho zažili, naň nedajú dopustiť. Menej odvážny si zasa takéto stretnutie s neznámym kdesi v meste nevedia predstaviť. Vo svojej podstate však je to jeden z najstarších spôsobov zoznamovania sa. Má aj svoje úskalia, aj veľa predností.
 
Rande naslepo - čo ak narazíte na príliš dotieravého muža...?
Autor: PHOTOS.COM

Dlhé večery si písali, podieľali sa spolu na nadšení, strachu aj radosti. Rozumeli si a predstavovali si jeden druhého, no nikdy sa nevideli. Dokázali si takmer anonymne povedať veci, ktoré ich ťažili a báli sa ich zveriť niekomu naozaj známemu. Až prišla tá magická veta – čo keby sme sa stretli. Vtedy sa hra končí a začína sa realita. Tá môže byť príjemnejšia ako očakávania, ale vyvrcholiť môže aj obrovským sklamaním. Ak sa však nad tým zamyslíme, zistíme, že v dnešnej dobe techniky nám veľa možností na stretnutie niekoho ozaj zaujímavého nezostáva. Tak prečo to predsa len neskúsiť.

Zn.: Ruža ti napovie
On hľadá

ju, ona jeho. Klasická zoznamka známa takmer z každého časopisu. Stala sa námetom pre množstvo romantických filmov a v praxi naozaj funguje. Netreba mať ani miery 90-60-90 a toho pravého/pravú si predsa len môžete nájsť. Stačí len trocha odvahy. Nahrať do karát môžu aj technické vymoženosti, ktoré tu ešte pred pár rokmi neboli – ak napríklad teletext, mobil
či počítač. Hoci túto formu zoznamovania sa využívajú dnes najmä zábavychtiví pubertiaci, nič nie je stratené. Zoznamky dnes nájdete aj rozkategorizované. Existujú pre každú sexuálnu orientáciu či vekovú skupinu. Stačí sa len trocha poobzerať. Ak ste cez zoznamku ešte  nikdy nikoho nehľadali, vyskúšať môžete inzerát. Zadarmo ich ponúkajú mnohé internetové stránky, tie v časopisoch zväčša bývajú platené. 

Speeddating
Rýchlozoznamka. Aj tú poznáte z hollywoodskych trhákov. Miestnosť s kopou ľudí – presne rozdelených na rovnaký počet mužov a žien. V praxi funguje speeddating v podstate rovnako ako vo filme. Ženy sedia za stolíkmi (zväčša v kruhu) a majú pár minút na to, aby si padli  do oka s mužmi, ktorí sa v niekoľkominútových sekvenciách posúvajú od stola k stolu. Celý špás nezaberie viac ako dve hodiny. V prípade, že sa navzájom do seba zahľadíte, organizujúca agentúra vám obom sprostredkuje údaje o tom druhom. A potom si už môžete randiť, ako len chcete. Vo filmoch však nebola spomenutá jedna hlavná vec. Tento typ zoznamovania sa nie je zadarmo

. Organizujúca agentúra si zväčša pýta honorár.

Jednu osobu takéto megarande vyjde približne okolo tisícky, no aj tu platí zákon trhu – čím viac ľudí prihlásite so sebou, tým vás zoznamovanie vyjde lacnejšie. Zoznámiť sa môžete napríklad spolu s kamarátkami – budete sa cítiť istejšie. Speeddating je aj výborným darčekom

. Objednať ho môžete pre svoju single kamarátku či kamaráta, ktorí veľké šťastie v láske nemajú a potrebovali by takpovediac nakopnúť.  Možno práve tam sa na nich usmeje šťastie. Na záver treba pripomenúť aj druhý dôležitý fakt. Na takéto randenie potrebujete plnoletosť. Agentúr, ktoré ponúkajú takéto služby, už je na Slovensku pomerne dosť, stačí presurfovať internet a istotne si nejakú vyberiete.

Čety a portály
Je ich neúrekom. Vymenúvať ich by zabralo celé dve strany. Nachádzajú sa takmer na každej internetovej stránke. Kým niekto ich považuje za zábavu na spestrenie dňa, sú ľudia, ktorí im prepadli a za monitorom s falošnou identitou dokážu zabiť tisíce hodín. Takéto zoznamovanie sa je síce vzrušujúce, no ťažko zistíte, či fotka, ktorá sa nachádza pri danom mene, je ozaj skutočná a nie je to záber z druhého konca sveta na peknú tváričku. Tu už idete s kožou na trh. Ak si trúfate, do toho. Ak sa máte s dotyčným stretnúť, radšej na frekventovanom mieste. Nikdy nemôžete vedieť, či ten milý muž (sympatická slečna) nie sú náhodou „z iného sveta“. V poslednom čase čety využívajú aj rôzni špekulanti, ktorí si radi hovoria obchodníci. Prostredníctvom sympatií sa snažia vymámiť z ľudí peniaze za veci, ktoré naozaj nepotrebujú, prípadne ich klient ani nedostane. Alebo vás zverbovať do svojej obchodnej siete. Zoznámenie cez čet nič negarantuje a polícia vám v prípade podvodu pomôže naozaj len veľmi ťažko.