Ovláda ich sex

23.01.2010 19:35

Tehotná? To nie je možné! Veď už si ani nespomínam, kedy som sa naposledy milovala. Museli ste sa pomýliť. Takto zareagovala pacientka v populárnom seriáli z lekárskeho prostredia, keď jej doktor House oznámil, že vyriešil jej problém s rastúcim bruchom. Na to, že si nepamätala nočné výjazdy za svojím expriateľom, mal jednoduché vysvetlenie. Súložila počas spánku.

PRIATEĽ TO NEVYDRŽAL

Aj keď to vyzerá, že scenárista príliš popustil uzdu svojej fantázii, nie je to fikcia. V skutočnosti medzi nami žijú nešťastníci, ktorí sa so svojimi vzrušujúcimi zážitkami nemôžu pochváliť a poznajú ich len z rozprávania druhých. Príkladom je Holanďanka, ktorá o sexomnii a živote s ňou založila internetovú stránku. „Keď mi môj priateľ prvý raz povedal, že v noci masturbujem, neverila som mu. Presviedčal ma, že som bola pri plnom vedomí a nechápal, že si nič nepamätám. Až po tom, čo som si samu seba natočila v noci na video, som pochopila, že sa nemýlil. Veľmi som sa preto trápila a musela som vyhľadať psychologickú pomoc.“ Na svojej webovej stránke detailne opisuje útrapy so spánkovou poruchou, ako jej lekári nevedeli pomôcť a vyznáva sa aj z rozpadu dlhoročného vzťahu s partnerom, ktorý sa nad jej nočné vyčíňanie nedokázal povzniesť. Sexuálne chúťky si už roky utlmuje liekmi od neurológa a zmierila sa s tým, že to, čo robí počas spánku, nijako neovplyvní.

ALIBI PRE NÁSILNÍKOV

Možno si poviete, čo je na tom, keď si niekto v noci trochu zašpásuje? Nie vždy však zostane iba pri nevinných dotykoch. O tom, že so vzácnou spánkovou poruchou nie sú žarty, svedčí aj niekoľko prípadov násilia. Istého devätnásťročného poľského študenta zbavili obvinení z desiatich pokusov o znásilnenie po tom, čo sa zistilo, že trpí sexomniou. Podobne súd oslobodil aj tridsaťtriročného Kanaďana. Hanbou sa pod čiernu zem skoro prepadla Austrálčanka v strednom veku, ktorá sa v noci menila na dračicu. V spánku si to rozdávala s cudzími chlapmi, kým jej šokovaný manžel sa len neveriacky prizeral.
Podľa dostupných zdrojov by touto poruchou mal trpieť približne každý tisíci človek a dve tretiny by mali tvoriť muži. „Osobne som sa počas praxe so sexomniou ešte nestretla a neviem o tom, že by bol u nás opísaný podobný prípad. Aj preto sa mi takýto výskyt zdá byť prehnaný. Určite existujú pacienti s touto poruchou, no je otázne, koľkí z nich vyhľadajú odbornú pomoc,“ zamýšľa sa primárka Psychiatrického oddelenia FNsP v Trnave MUDr. Dana Šedivá.
Pravda je, že sexomniaci si na to, čo vystrájajú počas noci, nepamätajú, takže o svojom
probléme nevedia. Až kým ich naň niekto neupozorní – najčastejšie partner. Tí bez partnera môžu žiť v nevedomosti dlho. Najmä vtedy, ak pri uspokojovaní svojich sexuálnych potrieb neobťažujú okolie a uprednostňujú masturbáciu. Horšie je, keď sa uchyľujú k odvážnejším praktikám. Prípadov, keď si ľudia počas spánku vyžadujú sex násilím, je však ako šafranu. Súložiaci spáči bývajú agresívni len výnimočne, väčšinou si sex vychutnávajú, akoby boli pri plnom vedomí. V niektorých zdokumentovaných prípadoch ho prežívajú dokonca intenzívnejšie.

 

AKO MEDVEDE V ZIME

„Sexomnia sa považuje za odlišný variant námesačníctva. Tak, ako môžu niektorí ľudia počas spánku jesť, rozprávať sa alebo prechádzať po byte, v stave zmeneného vedomia môžu aj súložiť. Syndróm neuvedomovaného sexu zaraďujeme medzi parasomnie, pod ktoré patrí napríklad škrípanie zubmi, nočné mory či bolestivá erekcia počas spánku. Nie je to sexuologická diagnóza, ale spánková porucha, preto patrí do rúk neurológa,“ vysvetľuje
sexuologička a psychiatrička.
Príčiny sexomnie zatiaľ nie sú známe. Špekuluje sa o genetike, no isté je len to, že pri nej poriadne nefunguje prepojenie medzi vedomím a podvedomím. Stručne, telo si robí, čo chce, nezávisle od toho, čo si myslí hlava. Sexuálne radovánky prebiehajú v najhlbšej fáze spánku, kedy podobne ako pri námesačnosti nie je dobré človeka násilne preberať. Znamenalo by to preňho šok a s veľkou pravdepodobnosťou by reagoval zmätene, možno aj agresívne. Ako medveď, ktorého vyrušíte počas zimného spánku.

ODHALÍ ICH VYŠETRENIE MOZGU

Ľudia trpiaci sexomniou majú narušenú architektoniku spánku. Chýbajú im jeho hlboké fázy, preto ráno vstávajú unavení. Často trpia bolesťami hlavy, náladovosťou a zhoršenou pamäťou. Klesá ich výkonnosť v práci, sú mrzutí a frustrovaní. Žiaľ, porucha sa nedá liečiť, iba utlmovať tabletkami, oveľa dôležitejšia je však prevencia. Sexomniaci majú rovnako ako námesační svoje pokojné a vychádzkové obdobia. Ak prežívajú psychicky náročné chvíle, zvyknú si napätie ventilovať práve nočnými epizódami. Aj preto musia dbať na zdravý životný štýl a vyhýbať sa stresu. Platí pre nich úplný zákaz alkoholu a iných návykových látok, ktoré poruchu zhoršujú.
Potvrdiť sexomniu býva často náročné. „Predovšetkým musíme vylúčiť organické príčiny, teda nádorové ochorenie alebo zápal mozgu. Ak za príznakom nestojí ani epilepsia alebo nejaká psychická porucha, treba myslieť na parasomnie, čiže aj na sexomniu,“ vysvetľuje odborníčka. Vtedy je správny čas na návštevu neurológa alebo spánkového laboratória. Dôležitý pomocník pri zisťovaní porúch spánku je prístroj EEG. Ten zachytí, čo sa deje v mozgu počas noci a premietne situáciu do grafov. Ak by si niektorí násilníci mysleli, že sexomnia im poslúži ako alibi pred súdom, práve toto vyšetrenie odhalí holú pravdu. n

Ľuba Šimová