O prsiach

03.01.2010 14:53

 

Mliečne žľazy, ako sa menej poeticky ho­vorí „korune“ ženskej krásy, sa skladajú z troch základných komponentov. Je to žľazové tkanivo, spájacie a tukové tkanivo. Ich vzájomný pomer určuje tvar aj veľkosť prsníkov, ktoré sú veľmi individuálne. Jedno je však isté – neexistuje žiadna súvislosť medzi tvarom, veľkosťou a schopnosťou dojčiť svoje dieťa.
Každý typ tkaniva má svoju úlohu. Žľazové tkanivo má na starosti tvorbu mledziva a neskôr materského mlieka, spájacie rozdeľuje prsia na časti a dieliky a určuje ich tvar a tukové tkanivo má ochrannú funkciu a tiež sa spolupodieľa na tvare prsníkov. Okolo bradavky sú ešte aj minižliazky, ktoré sa volajú Montgomeryho žľazy, nemajú žiadnu úlohu, ale v tehotenstve menia svoj tvar a farbu.

Prečo klesajú

Každá mliečna žľaza je umiestnená na hrudných svaloch a pripevnená je k nim šľachami zo spájacieho tkaniva, ktoré sa volajú Kupe­ro­ve šľachy. Treba si uvedomiť, že mliečne žľazy nie sú tvorené svalmi, a preto si ich, žiaľ, nemôžeme „vyformovať“, teda zväčšiť a spevniť fyzickým cvičením ako iné časti tela, napríklad trasľavé zadky. Ak nám prsia po pôrode poklesnú
a na­tiahnu sa, niet nám pomoci – okrem plastickej operácie a špeciálnych cvikov, ktorými posilňujeme hrudné svaly. Tieto cviky nám mô­žu mierne pomôcť v boji s ovis­nutými prsníkmi.

Prsia a hormóny

Mliečne žľazy podliehajú vplyvu pohlavných hormónov estrogénom a progesterónu v čase pohlavného dospievania, menštruácie a hlavne v tehotenstve, pri pôrode a dojčení. V tehotenstve pôsobením týchto hormónov dochádza k zväčšeniu pŕs a k ich prekrveniu, k zvýšeniu počtu alveol – komôrok, v ktorých sa tvorí sekrét. Alveoly sa rozrastajú, v dôsledku čoho sa, presne ako pri menštruácii, prsia zväčšujú.
V tehotenstve sa zvyšuje aj tvorba hormónu prolaktínu, ktorý sa tvorí v hypofýze, podmozgovej žľaze. Prolaktín má priamo „na svedomí“ rast buniek, ktoré vyrábajú materské mlieko. Na naše prsia vplýva veľmi priaznivo aj hormón, ktorý sa volá tehotenský hormón alebo HCG. Tvorí sa v placente, stará sa o priaznivé na­predovanie tehotnosti a chráni tkanivo mliečnych žliaz. Je dokázané, že ženy, ktoré porodili viacero detí a dojčili ich, majú zriedkavejšie rakovinu prsníkov. Po pôrode má veľký význam hormón oxytocín, ktorý sa stará o to, aby sa mlieko dos­távalo z alveol do duktulov a duktov – kanálikov na odvádzanie mliečka z pŕs do ústočiek bábätka.

Rast  prsníkov v tehotenstve

Jednou z najzjavnejších je zmena veľkosti. Už počas prvých desiatich dní po otehotnení prebieha bujný rast mliečnych žliaz a prsia sa vám môžu zväčšiť aj o jedno číslo! Potom je mesiac pokoj a po mesiaci sa rast obnovuje, nie však už takým rýchlym tempom. Toto zväčšenie je veľmi individuálne, niektorým mamkám sa prsia nemusia zväčšiť vôbec, ale žiadne obavy, nemá to nijaký vplyv na dojčenie a tvorbu mlieka. Po pôrode vás prsia prekvapia ešte raz, keď sa naplnia mliekom. V priemere sa môžu zväčšiť až o pol kila. Ak sa vám prsia zväčšujú prirýchlo, často je tento rast bolestivý. Keďže koža na týchto miestach je pomerne voľná, strie na prsiach sú skôr zriedkavé.


Strie

Či strie máte alebo nie závisí nielen od rýchleho rastu prsníkov, ale aj od pevnosti spájacích tkanív, ktoré sú zmesou vláken kolagénu a elastínu. Ak u vás prevažuje kolagén, máte strií viac, ak je veľa elastínu, strie sa tvoria menej alebo takmer vôbec. Dôležitá je aj rýchlosť naťahovania kože. Pri pomalom, postupnom naťahovaní sa koža dokáže prispôsobiť a dorásť, preto tuční ľudia strie nemajú. Ale rýchle zmeny v tehotenstve najmä na brušku dokážu strie vytvoriť – vlákna elastínu a kolagénu pod vplyvom hormónov mäknú a trhajú sa. Tieto roztrhnuté miesta sa vzápätí zaplnia spájacím tkanivom, v ktorom je veľmi veľa ciev, a preto majú strie „krásnu“ bordovú farbu. Po čase cievy ustupujú a strie blednú.

Pigmentácia a mledzivo

Ďalšou zvláštnou tehotenskou zmenou je stmavnutie bradaviek a dvorcov, rodidiel, linea alba pod pupkom a všetkých miest na tele, kde máte viac pigmentu. Dvorce
a bradavky sa navyše aj zväčšujú – dvorce sa môžu aj o 5 centimetrov a bradavky o viac ako centimeter. Prsia tmavnú preto, lebo tehotenské hormóny aktivizujú činnosť melanocitov – kožných buniek, ktoré vyrábajú pigment melanín. Už v druhom trimestri môžu vaše prsia začať produkovať mledzivo – kolostrum, ktoré sa postupne mení na materské mlieko. Tento proces sa začína u každej ženy v inom ča­se. U niekoho v tehotenstve, u nie­koho až po pôrode.

Ako si udržať krásu pŕs?

Dá sa to, no treba začať už v tehotenstve. Najdôležitejším krokom je správny výber podprsenky. Prvým kritériom pri jej výbere je, že musí prsia držať, nie stláčať. Tesná podprsenka rozhodne rast pŕs nezastaví, môže vám len skomplikovať krvný obeh, dokonca sa môže vytvoriť bolestivý opuch. Neza­ned­bateľný je materiál – žiadna sta­ro­dáv­na umelina, buď bavlna ale­bo syntetické látky, ktoré prepúšťajú vzduch a sajú vla­hu. Dajte pozor aj na to, aby podprsenka mala hrubé a pevné ramienka, žiadne kostice a hrubé švy. Ak vám prsia rastú skutočne závratnou rýchlosťou, odporúčame vám nedávať si podprsenku dolu ani v spánku. Krémy proti striám sú z veľkej časti reklamnou záležitosťou, ale ak sa budete natierať celé tehotenstvo špeciálnymi krémami pre tehotné, pomôžu vám „striovosť“ zmierniť.
Pokiaľ si nájdete dva- až trikrát denne desať minút na jednoduché cviky, ktoré spevňujú hrudné svaly, máte vyhraté. Pri cvičení sa môžu napínať len hrudné svaly a svaly ra­mien, v žiadnom prípade nenamáhajte brušné svaly. Ak pocítite pri cvičení ľubovoľný nepríjemný po­cit, okamžite gymnastiku prerušte.

Prsná gymnastika:

➤ Držte ruky pred hruďou, pevne si chyťte zápästia. Do jednej päste zápästie druhej ruky a naopak. Silne stlačte dlane, narátajte do desať a uvoľnite. Opakujte aspoň päťkrát

➤ Držte ruky ako pri prvom cviku, zdvíhnite ich na uroveň očí, stlačte, rátajte, uvoľnite, opäť zopakujte päťkrát.

➤ Spusťte držiace sa ruky k pásu a rovnako ako predtým stlačte, rátajte, uvoľnite a všetko päťkrát zopakujte.

 

Nepokúšajte sa žiadnym špeciálnym spôsobom pripravovať svoje bradavky na dojčenie. Ich stimulácia môže zvýšiť aktivitu maternice a viesť dokonca k predčasnému ukončeniu tehotenstva. Jediný efektívny spôsob na sformovanie bradavky je správne dojčenie.

 

Dana RÓŽOVÁ