Nezabúdajte na bozky

23.01.2010 19:51

 

Bozkávanie znižuje napätie, stres, pomáha chudnúť.

Vyhladzuje vrásky, pomáha sa lepšie sústrediť na šoférovanie,  prináša viac peňazí do domácnosti a ľudia, ktorí sa často bozkávajú, sa dožívajú vyššieho veku. Toto všetko dokázali v minulých rokoch americké štúdie, nepochybne najzaujímavejšie fakty z nich sú tie o chudnutí a zarábaní peňazí. Tak ako teda bozkávanie a tieto veci súvisia? Výskumy ukázali, že pri intenzívnom pätnásťminútovom bozkávaní spálime okolo 500 kilojoulov. A viac peňazí zarába ten muž, ktorého partnerka pred odchodom do práce každé ráno vášnivo pobozká. 

Prirodzená vec
Vo väčšine partnerských vzťahov sa po čase vášnivé bozkávanie vytráca a z dlhých francúzskych bozkov sa stali letmé, nežné bozky na privítanie alebo rozlúčku. Psychológovia tvrdia, že ide o prirodzenú vec, ktorá sa deje v každom vzťahu. Podľa nich bozkávanie patrí do prvej, zamilovanej fázy vzťahu a to, že sa vytráca, je dôsledkom toho, že klesá sexuálna aktivita páru, mizne iskrenie a potreba ustavične sa dotýkať jeden druhého. 

reklama

Freudova teória
Zaujímavú teóriu svojho času v tejto oblasti predstavil psychiater Sigmund Freud. Tvrdil, že vzťah prechádza vývojom ako dieťa, a to v prvých rokoch života tiež všetko chytá a rado sa mazná a postupne o to prestáva mať záujem. Je však na nás, či dovolíme, aby sa vášeň v bozku z nášho života vytratila. Skúste si povedať, že to nedopustíte a prekvapte partnera  vášnivým bozkom, aj keď ste sa naposledy bozkávali pred týždňami, mesiacmi alebo rokmi.  Uvidíte, možno sa vám opäť podarí naštartovať umierajúcu vášeň medzi vami - a ani ten vyšší plat nie je na zahodenie.

Text: -zh- pre magazín Pravdy