Najnovšie výskumy vyvracajú zaužívané predstavy o ľudskej sexualite.

23.01.2014 16:55

1. Kde mizne sex, mizne aj láska

Toto tvrdenie je podľa experta na vzťahovú problematiku Karla Heinza Brischa z univerzity v Mníchove úplný nezmysel. Podľa jeho prieskumov nemá množstvo sexu a lásky žiadnu súvislosť.

„Frekvencia sexuálnych stykov sa u dlhoročných párov prirodzene znižuje, to však nijako nesúvisí s tým, že by partneri o seba strácali záujem,“ tvrdí.

Tento fakt hodnotu lásky nijako neznižuje. Naopak. Podľa Brischa ak vieme, že sme milovaní, nevyžadujeme si tak často dôkazy lásky v posteli, ako keď máme o vzťahu vážne pochybnosti.

2. Ženy idú po peniazoch

Čím hlbšia je hospodárska kríza, tým viac žien si hľadá sexuálnych partnerov, ktorí dobre zarábajú. Toto klišé vyvrátila štúdia amerických psychológov z Los Angeles Martie Haseltona a Geoffreyoho Millera.

Pýtali sa respondentiek, koho by uprednostnili, keby im išlo o sexuálne dobrodružstvo – kreatívneho, ale chudobného muža s dušou umelca alebo bohatého seriózneho podnikateľa. Umelec bez peňazí zvíťazil na celej čiare, a to dokonca nielen ako kandidát na krátkodobý, ale aj dlhodobý vzťah.

3. Manželstvo zabíja sex

Tak toto je podľa sexuologického prieskumu jednej komerčnej spoločnosti, ktorý sa robil v Spojených štátoch, vyslovená hlúposť. Jeho výsledky potvrdili, že ľudia, ktorí majú monogamný manželský sex, sú šťastnejší a vyrovnanejší so svojou sexualitou ako tí, ktorí žijú sami alebo sú rozvedení.

Až 76 % z nich uviedlo, že má sexuálny styk dva- až trikrát do mesiaca. Túto frekvenciu dosiahlo len 57 % slobodných a 41 % rozvedených.

4. Červená je vulgárna

Červené líčenie, červená bielizeň alebo červené šaty pôsobia na mužov ako magnet. Ak máte obavy, že v červenej budete pôsobiť agresívne alebo vulgárne, pokojne si ich vyhoďte z hlavy.

Podľa psychológov z univerzity v Bristole sú muži dokonca ochotní odpustiť žene v červenom chyby, na ktoré by poukázali, keby bola oblečená v inej farbe. A čím väčší kontrast je medzi červenou na perách a farbou pleti, tým viac mužskej pozornosti žena priťahuje. Jednoznačne.

5. Alkohol znemožňuje počatie

Zdá sa, že toto zdravotné odporúčanie sa celkom nezakladá na pravde. Výskumníci z Kodane sledovali návyky 30-tisíc žien v plodnom veku a zistili, že tie, ktoré pili týždenne jeden až sedem pohárov vína, dokázali otehotnieť v kratšom čase ako abstinentky.

Toto zistenie odôvodnili tým, že ženy, ktoré pijú víno v umiernenom množstve, majú živší spoločenský život a viac príležitostí na sexuálny kontakt s mužmi. 

 
 

Katarína Lešková