Máte pocit, že ste spolu už hádam odjakživa?

23.01.2014 17:05

Po niekoľkých rokoch väčšinou vbehneme do každodennej rutiny a len v myšlienkach spomíname, aké to bolo, keď sme sa len spoznávali a boli čerstvo zaľúbení. Čo tak si pripomenúť tieto časy? 

1. Idete z divadla a váš priateľ či manžel vás zrazu chytí za ruku? Prípadne vám uštedrí len tak malú pusu? Namiesto frflania, že by to mohol robiť častejšie, mu dajte najavo, že sa vám takéto drobné prejavy lásky páčia. Bude ich potom robiť častejšie. Mimochodom, vedeli ste, že práve takéto „drobnosti“, ako sú objatia a držanie za ruky, prehlbujú vzťah? 

2. Zaujímajte sa viac o svojho partnera. Keď zistíte, po čom jeho srdce piští, urobte mu radosť – hoci aj úplnou maličkosťou. Napríklad po ceste z práce si spravte zachádzku, aby ste mu kúpili čerstvé pletenky s rascou, ktoré tak zbožňuje. Alebo navrhnite, že si spravíte výlet na bicykli, hoci ste na dvojkolesovom tátošovi nesedeli už nejaký ten rok, ale váš partner bicyklovanie miluje. Psychoterapeut Barton Goldsmith tvrdí, že keď sa budete snažiť potešiť viac svojho partnera ako seba, šťastie sa vám vráti mnohonásobne. 

3. Skrsol vám v hlave nejaký romantický nápad? Alebo je úplne bláznivý? Nehanbite sa oň podeliť so svojím partnerom. A nezáleží na tom, či ide o let balónom, alebo o novú sexuálnu hračku, ktorú by ste chceli vyskúšať. Podľa psychológov robenie nových vecí zvyšuje medzi partnermi puto. 

4. Dostal váš drahý chuť na sex práve, keď vás šialene bolí hlava alebo ste tak unavená, že zvládnete sa akurát tak zvaliť do postele ako vrece zemiakov? Samozrejme, nemusíte mať vždy náladu. Neodbite však svojho partnera úplne, namiesto toho mu dajte malú pusu s prísľubom, že neskôr... Vďaka tomu sa bude mať na čo tešiť. Nezabudnite však svoj sľub aj splniť. 

5. Porozmýšľajte nad jednou vecou, ktorá by do vášho vzťahu priniesla viac akčnosti. Zároveň poproste partnera, aby tiež niečo vymyslel. Potom si svoje nápady porovnajte a zrealizujte ich. 

6. Terapeut Goldsmith, ktorý napísal knihu Emocionálny fitnes pre páry: 10 minút denne za lepším vzťahom, radí, že by sme si mali uvedomovať viac puto, ktoré nás spája s partnerom. Potom vraj budú naše bozky dlhšie a milovanie vášnivejšie. A vďaka tomu sa budeme cítiť lepšie a spokojnejšie aj v bežnom živote.