Dá sa prekonať manželská kríza?

22.01.2010 16:04

Je veľa vecí, ktoré môžu vyvolať partnerskú krízu. Niektoré sú také silné, že človek proti nim nedokáže bojovať. Niektoré sú malicherné a dá sa nad nimi zvíťaziť. Každý rok s nimi bojujú muži i ženy. Každý rok približne 12 tisíc slovenských manželstiev tento boj prehrá. Existuje univerzálny návod na prekonanie manželskej krízy?

Epizódy vs. problémy

Tajomstvom spokojného manželstva je údajne umenie vnímať problémy ako epizódy, a nerobiť z každej epizódy problém. Nie je to ľahké, v prípade alkoholizmu, chorobnej žiarlivosti či agresivity partnera dokonca nežiadúce. Skúsme si naznačiť niekoľko jednoduchých zásad vyrovnávania sa s katastrofami, ktoré môžu vzťah manželský zasiahnuť.

  1. Rozhodovať sa po zrelej úvahe a nie v afekte – viem, je jednoduchšie zabaliť partnerovi kufre a tresnúť dverami a o dva dni sa plaziť po zemi, aby sa mužíček vrátil. Vyzerá to ošúchane, ale papier, pero a dva stĺpce PRE a PROTI urobia obom manželom obrovskú službu.
  2. Všetko podstatné sa dá povedať za hodinu – niekedy je aj 60 minút veľa. Dlhé diskusie sú nielen otravné, ale aj neúčinné, pretože na nič nové už aj tak neprídeme.
  3. Zvládnuť seba samého – môžeme tým narobiť viac škody ako samotným dôvodom, ktorý krízu vyvolal. Povedzme, že ráno treba dcéru odviezť na letisko a jediný vodič v rodine príde domov z podnikovej oslavy v dobrej nálade. Múdra žena predýcha rozčúlenie, zavolá pre dieťa taxík a urobí si nákupno-kultúrny večer s priateľkami namiesto varenia a upratovania.
  4. Vynechať deti – určite aspoň v prvých fázach je priam nebezpečné do problému zaťahovať deti. Informovať áno, ale len v prípade, ak ide o veci, ktoré zasiahnu do usporiadania, či chodu rodiny. Deti za nás problém nevyriešia a pre ne to môže byť trauma ešte dosť dlho po tom, ako rodičia na vlastný problém dávno zabudli.
  5. Nepúšťať si „hubu na špacír“ – čím menej ľudí o našich problémoch vie, tým lepšie. Je dobré, ak sa máme komu vyplakať do náručia, ale vždy vzniká riziko, že neskôr môžu byť tieto informácie aj nevedomky použité proti nám. Manželka, ktorú už obrúčka tlačí na prste, zavolá celému širokému príbuzenstvu a oznámi mu, že má doma egoistu, ožrana a nevďačníka a vo výročný deň „katastrofy“ usporiada spomienkový večer na neschopnosť hlavy rodiny.
  6. Žiadať len to, čo druhý môže splniť – povedať partnerovi, aby sa polepšil a viac staral o výchovu detí, je síce veľmi pekné, ale ťažko sa niečo také plní. Ak leží celá starostlivosť o deti na vás a nemáte čas na svoje záľuby, je účinnejšie si želať konkrétne, aby sa partner o ne postaral každý utorok a štvrtok, aby ste vy zatiaľ mohli smelo hopsať v telocvični.
  7. Netrestať – zvádza to pomstiť sa, lenže ak je naším cieľom vzťah udržať, tak pomsta nie je dobrou cestou. Zamknúť spálňu, oddeliť účty a zaviesť do domácnosti anarchiu dokáže každý, avšak výsledkom vojny býva spustošenie územia a zdecimované obyvateľstvo, nie návrat lásky a pokoja.
  8. Nechcieť od partnera, aby sa donekonečna ospravedlňoval – ľútosť je len slovo a niektorí „herci“ vedia jej realizáciu doviesť do dokonalosti sypaním popola na hlavu či záľahou kvetou rozhádzaných po byte (ktorý tak či tak upracete vy). Jediným zmysluplným spôsobom ospravedlnenia je zmena nevhodného správania.
  9. Nehanbiť sa – ak nás bolí žalúdok, utekáme k lekárovi. Ak nás bolí duša, je to s návštevou odborníka horšie, bránia nám v nej predsudky a pocit, že nie sme blázni. Omyl, psychologická poradňa nie je liečebňa pre bláznov, skôr istý spôsob na získanie spätnej väzby či nadhľadu. Netreba očakávať zázrak, ale možno zistíme, že na náš problém existuje veľmi jednoduché riešenie.
  10. Snažiť sa byť nezávislý – veta „Chcem žiť s tebou, ale dokážem žiť aj bez teba“ by mala patriť k základnej výbave každej zrelej osobnosti. Vzťah totiž potrebuje trochu slobody, ktorá umožňuje obom partnerom dýchať bez toho, aby ubližovali tomu druhému.


Chcete nejaké záruky, že to funguje na sto percent? Nedáme vám ich. Vzťah nefunguje na kľúč, ktorý treba otočiť a srdce sa otvorí. Človek je tvor nevyspytateľný a často sa správa nelogicky. Možno len postačí, ak si poviete, že niečo na tom asi bude.