o Láske

02.01.2010 20:36

Čo je to vlastne láska?

Čo je to vlastne láska? Mnohí z vás si určite položili túto otázku. Priznám sa ani ja som to presne nevedel vysvetliť čo to vlastne láska je. Popozeral som po internete a napísal som pre vás o tom článok.



Slovo láska môže mať viac významov:
- intenzívny emociálny pocit náklonnosti k nejakej osobe (napr. materská láska, božia láska, láska k deťom)
- väzba k určitej osobe (najčastejšie opačného pohlavia) založená na silnej telesnej, - duchovnej a/alebo duševnej príťažlivosti, spravidla spojená so želaním byť s danou osobou - spolu (napr. láska k partnerovi, platonická láska, láska na prvý pohľad)
- sexuálny styk (napr. heterosexuálna láska)
- hovorovo: predmet lásky (napr. on/to je moja veľká láska)
- silný citový vzťah k veci, myšlienke a pod. (napr. láska k peniazom, láska k zdraviu (pohode), láska k prírode, láska k jedlu, láska k športu, láska k vlasti)

Pre svoj veľký psychologický význam je láska jedným z najdôležitejších námetov v umení. Veľa filmov opisuje príbeh lásky a väčšina populárnej hudby je o láske.

Je veľa foriem lásky a veľa typov milujúcich. Láska existuje vo všetkých kultúrach a typ lásky existujúci v danej kultúre naznačuje individuálne chápanie, čo láska je. Rôzni ľudia hodnotia rôzne typy lásky odlišne. Láska je abstraktná a existuje okolo nej mnoho otázok.

Láska môže mať veľa podôb. napr:
- láska k manželovi alebo partnerovi
- láska k deťom
- láska k rodičom
- kamarátska láska
- láska k tým, ktorí potrebujú pomoc
- láska k blížnym
- láska k Bohu
- láska k mytologickej, idealizovanej alebo inej všeobecne známej osobe (svetec, politický vodca alebo aktivista, známý umelec atď.).

Nejaké citáty o láske:

- Pápež Benedikt XVI. hovorí, že lásk zahrňuje vieru, bez ktorej sa stáva svojmocným činom, sama sa ruší a stáva sa sebaospravedlnením: Viera a láska sa vzájomne podmieňujú a vyžadujú.
V princípe lásky je ďalej prítomný princíp nádeje, ktorá prekračuje okamih i jeho ojedinelosť a hľadá celok. Nosným stĺpami kresťanstva podľa Pavla je viera, nádej, láska, najväčšia z nich je láska.

- Láska je akt milovania, produktívna činnosť, ktorá zahrnuje staranie sa o niekoho alebo o niečo, poznávanie, reagovanie, potvrdzovanie, radovanie sa: a to či už ide o človeka, strom, obraz, myšlienku. Znamená to prebúdzať k životu, obohacovať ho. Je to proces sebaobnovovania a sebaprehlbovania.

- Láska je najvyššou formou kultivovaného života, ktorej podstatou je potešenie alebo rozkoš z inakosti.

Slovo láska sa nedá presne definovať, ale určite je to niečo pekné a príjemné a nedá sa bez toho na svete existovať.