Bozk

04.01.2010 22:09

 

Budete stáť oproti sebe, budeš ju držať a ona teba, budete sa pozerať priamo do očí. Budeš sa triasť, budeš sa báť, budeš to strašne chcieť, budeš nervózny, bude sa ti klepať srdce, bude ti stáť. Potom sa priblížite hlavami a zase sa synchronizovane oddialite. Budeš ako ten chalan z reklamy na Paušál 30 mini.

Potom sa nakoniec odhodláte a zrazu zistíš, že vaše jazyky sa dotýkajú a snažia sa dostať do úst toho druhého. Nebudeš nič vidieť, lebo budeš mať zatvorené oči a budeš sa cítiť krásne. Len pozor, ak tvoja baba predtým fajčila cigaretu, tak sa možno povraciaš.
Takto vyzerá "Návod na bozkávanie pre začiatočníkov" na jednej z internetových stránok venovaných sexualite a vzťahom tínedžerov. Treba povedať, že nepobozkaní túto tému berú skutočne vážne a riešia ju nielen na internete, ale aj v mládežníckych časopisoch.

"Nepobozkanými" teraz myslíme tých, čo nedostali bozk s nádychom vzrušenia a erotiky... Lebo podľa psychológa Dušana Fabiána existuje niekoľko typov bozkov: "Najzákladnejším bozkom je bozk blízkosti, ten sa obyčajne dáva na líce, často to dokonca nie je ani bozk, ale len dotyk líc - ľudia si tak dávajú najavo, že sú si blízki a že sa tešia zo stretnutia. Bozky na ruky sú prejavom galantnosti, bozky na nohy zase prejavom pokory a úcty. Zvláštny je bozk na čelo, je to rodičovský neerotický bozk. Ale bozky po celej tvári už nie sú eroticky neutrálne. Napríklad ucho je veľmi citlivá zóna a súvisí s rôznymi energetickými dráhami, ktoré spájajú ucho s rôznymi časťami tela."

Hormóny v pozore
Bozk, o ktorom sa píšu básne a skladajú piesne, je milenecký. Je to ten bozk, pri ktorom - keď všetko funguje ako má, teda bozkávame sa s niekým, koho milujeme a kto miluje nás - sa hormóny idú zblázniť. V mozgu sa dostávajú do pohybu dopamíny, vyvolávajúce pocit pohody. U mužov aj žien sa zvýši hladina testosterónu a ďalších hormónov, ktoré mierne zvyšujú krvný tlak, podporujú činnosť srdca a dodávajú telu kyslík. Mozog produkuje aj oxytocín, magický hormón, ktorý sprevádza pôrod a dojčenie.

Bozky pôsobia aj na metabolizmus, zlepšujú a  zrýchľujú ho, navyše je bozkávanie aj spoľahlivé sedatívum a antidepresívum, ktoré odbúrava napätie a stres. Navyše kto sa náruživo bozkáva, vyhne sa plastickému chirurgovi, lebo si príjemne aktivuje 34 svalov na tvári, pleť je napnutejšia, pružnejšia, oči žiarivejšie. A ešte sa pri ňom aj chudne a sliny, ktoré pri bozkoch vznikajú vo zvýšenej miere, čistia zuby a ďasná od baktérií. Dôležité je, aby bozkávanie trvalo aspoň tri minúty, inak pozitívny efekt nie je taký výrazný.

Sladký dotyk pier
Milenecký bozk môže byť jemnučký ako vánok, to keď partnera bozkávate čo najnežnejšie a najľahšie, alebo mu len obliznete pery a fúknete na ne. Môže to byť erotické hryzkanie, ktoré dokáže rozpáliť vraj až tri štvrtiny z nás. Alebo známy francúzsky bozk, pri ktorom jazyky preskúmajú aj najtajnejšie zákutia partnerových úst. Či bozk hornej pery - to je ten, keď muž jemne saje ženinu peru a pomocou jazyka a pier priťahuje frenulum, ktoré sa ťahá od vnútra hornej pery k bodu na ďasnách. Tak sa aktivizuje jemný kanál, ktorý prebieha až ku klitorisu a žena môže zažiť klitoridálny orgazmus len samotným bozkávaním. Podľa niektorých prieskumov je takýchto žien až päť percent. A desiatky a desiatky rôznych druhov a techník mileneckých bozkov. ,,Existujú bozky s ústami zatvorenými aj otvorenými, so suchými a mokrými perami, nehybnými či pohybujúcimi sa ústami, ktoré stále niečo objavujú, alebo perami nevtieravo nežnými," vysvetľuje Miriam Stoppardová, známa americká sexuologička v knihe Zdravý sex.

Príjemné učenie
Otázka, ktorá trápi nielen tínedžerov je: Dá sa bozkom naučiť? Áno - tvrdia autori knihy Sex na celý život. Majú rady predovšetkým pre mužov. Kým totiž ženy považujú bozk za rozkoš, pre mužov bozk býva len súčasťou predohry smerujúcej k súloži. Žene sa páči, keď je bozk jemný, pomalý, bez obvyklého chlapáckeho funenia a preháňania jazyka. Profesor Cane, autor bestselleru Kniha o bozkoch, radí mužom prispôsobiť sa pri bozkoch partnerke - nechajte nech sama udáva tempo aj štýl a neponáhľajte sa. A hlavne nebuďte nudní a zapojte fantáziu - prechádzajte jazykom po perách, zuboch, ďasnách a objavujte nové cestičky. Súčasťou bozkávania môže byť aj lízanie, sanie, cmúľanie. Nezostávajte pri bozkoch na ústa, putujte po celom tele a všímajte si reakcie partnera. Pokiaľ pri vašom putovaní na niektorom mieste slastne zavzdychá alebo sa vzrušene napne, vyhrali ste. Dobre si toto miesto zapamätajte - a niekedy sa k nemu vráťte.

A ešte dobrá rada - používajte bozky ako prostriedok komunikácie. Skúste ich prostredníctvom povedať partnerovi nielen, že po ňom šialene túžite, ale tiež to, ako ho máte rád. Bozkávajte sa len pre samotný pôžitok z bozkávania. Nie nadarmo aj Indiáni dodnes veria, že výdych je časťou duše, preto bozkávanie považujú za vzájomné splývanie duší.

Ak ste pragmatickejší, možno vás presvedčí skôr nemecký prieskum, podľa ktorého ľudia, čo svoje manželky a manželov bozkávajú každé ráno, bývajú menej často chorí. Tí, čo často pusinkujú svojich blízkych majú dokonca menej autonehôd, zarábajú o tretinu viac a žijú minimálne o päť rokov dlhšie. Tak - dobozkávania.