Bod G podľa najnovších výskumov neexistuje

22.01.2010 15:58

 

Podľa najnovšej štúdie londýnskych odborníkov Gräfenbergov bod, známejší ako bod G, ktorý by mal byť kľúčom k sexuálnej rozkoši, vôbec neexistuje. Kontroverzné diskusie o existencii tejto erotogénnej zóny vyvrátil zatiaľ najrozsiahlejší výskum, ktorého sa zúčastnilo až 1800 žien.

Členovia vedeckého tímu z londýnskej King's College si na základe výsledkov myslia, že tajomný bod garantujúci orgazmus je tak len výsledkom ženskej predstavivosti, ktorú podporujú magazíny a "sexuálni" terapeuti. "Toto je jeden z najväčších výskumov a presvedčivo ukazuje, že bod G je len subjektívnym pocitom žien," povedal spoluautor štúdie Tim Spector.

Podľa sexuologičky Beverley Whipple, ktorá sa podieľala na popularizácii tohto sexuálneho fenoménu, bol výskum "chybný". Podľa jej slov výskumníci podcenili lesbičky a bisexuálne orientované ženy a tiež nevenovali dostatočnú pozornosť vplyvu viacerých sexuálnych partnerov s rozličnými "technikami" na ženský orgazmus.


Ženy by sa podľa výskumníčky Andrey Burri napriek negatívnym výsledkom výskumu nemali cítiť "neschopne". "Je dosť nezodpovedné vôbec tvrdiť existenciu niečoho, čo nebolo nikdy dokázané a vytvárať tak tlak na ženy aj mužov," povedala. Podobne sa k problematike stavia aj sexuologička Petra Boynton z University College London. "Je v poriadku hľadať bod G, ale netreba sa trápiť, keď ho nenájdete. Nie je to jediné 'ohnisko'. Každý z nás je iný," uzavrela.

Bod G bol pomenovaný podľa nemeckého gynekológa Ernesta Gräfenberga, ktorý citlivú časť v ženskej vagíne opísal pred viac ako 50-timi rokmi. Erotogénnu zónu definoval ako sformované množstvo nervového tkaniva v ženskej vagíne, ktoré sa nachádza približne v hĺbke 2 až 5 centimetrov a jeho stimuláciou sa u niektorých žien vyvolá orgazmus alebo ženská ejakulácia.

Informáciu zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.