Ako si zachrániť manželstvo?

23.01.2010 20:34

 

14.12.2009 14:00

Aj v dokonalom manželstve sa môžete dostať do slepej uličky. Viete, ako sa z nej vymotať?

Zabudnite na scény
Nikto nemiluje tichú domácnosť, boje, trieskanie dverami, psychické vydieranie. Takéto drámy nie sú nevyhnutné. Večné scény a ultimáta problémy nikdy nevyriešia, skôr naopak. Jednému z partnerov prasknú nervy a z manželského "pekla" jednoducho odíde. Podobne ako v práci, ani doma sa nemôžu riešiť problémy len emotívne. Treba nechať prehovoriť aj rozum, sadnúť si a nedorozumenia sa snažiť vyriešiť racionálne.

Neignorujte sa navzájom
Nevšímavosť je jed, ktorý manželstvo zničí. Žiadne telefonáty, ani sms-ky a doma len ticho. Bez dotykov a vzájomnej náklonnosti svoje rozpadávajúce sa manželstvo nezachránite. Nech sú dôvody ignorácie akékoľvek, prekonajte ju.

Naplánujte si niečo veselé
Je dôležité tráviť spolu čas aj mimo domu. Obaja z manželov majú svojich kolegov a priateľov v práci a s tými si majú častokrát povedať oveľa viacej než s partnerom. Doma sa bavíte len útržkovito, čo si dáte na večeru, prípadne čo si kúpite na Vianoce a podobne. Ak cítite, že vzťah škrípe, musíte si vyraziť aj mimo bytu. Naplánujte si niečo netradičné a potom si choďte sadnúť

na pohárik vína a porozprávajte si zážitky a ako sa vám to páčilo. Takéto veselé posedenia aspoň občas vsúvajte do vášho stereotypu.

Doprajte si čas
Zvrátiť manželský krach sa nepodarí za týždeň ani mesiac. Chce to istý čas. Späť do zabehnutých koľají sa vrátite po malých krôčikoch. A aj z tých sa treba tešiť. Prežijete konečne večer bez toho, aby sa jeden z vás urazil a zatvoril v pracovni? Hurá! Oceňte to. Nebuďte netrpezlivá. Boj o záchranu manželstva vzajde až potom, čo vyskúšate naozaj všetky možnosti. Zahodiť niečo, čo ste roky budovali, by bola nenapraviteľná škoda.

Text: -nb- pre oŽene.sk