Ako prekonať samotu po smrti partnera?

18.12.2013 10:17

Podľa odborníkov na duševné zdravie, strata manžela naštartuje obdobie smútku a stresu. Proces trúchlenia začína hlbokým pocitom šoku a popretia udalosti. Ako čas ubieha, tieto pocity sa zmenia na hlboký smútok, hnev a dokonca aj pocity viny.

Zmeny
Prvé chvíle po smrti jedného z manželov môžu byť plné hľadaním viny v sebe, ktoré spôsobujú ťažké pocity osamelosti a straty. Našťastie, človek sa dokáže vyrovnať aj s týmito zmenami a časom, bude procesom smútku prechádzať ľahšie.

Veľkou pomocou je vyhľadať emocionálnu podporu zo zármutku. Môže ňou byť skupina alebo individuálny terapeut. Smútok vie byť veľmi intenzívny emocionálny proces, ktorý môže vyvolať úzkosť a depresiu.

Vzájomná podpora od ľudí, ktorí zažívajú rovnakú stratu môže dať človeku zmysel pre perspektívu a pokoj v duši. Rovnako tak, poradenstvo s profesionálnym terapeutom môže pomôcť človeku vyrovnať sa s ohromujúcim pocitom smútku a osamelosti, ktoré sa často vyskytujú po strate manžela.

Pozitívne myšlienky
Naplánujte si spoločenské aktivity alebo vychádzky v ťažkých časoch. Konkrétne akcie, ako sú narodeniny a sviatky môžu vyvolať silné pocity osamelosti po strate manžela. Smútiaci pozostalí by sa mali snažiť, aby tieto udalosti predvídali a dopredu si urobili plány, že budú v tom čase s priateľmi alebo rodinou, ktorí im ponúknu podporu a nové myšlienky.

Je dôležité, aby smútiaci postupne rozvíjali nové hobby, zmenili životný štýl, ktorý im pomôže spracovať stratu a zármutok. Zábavná činnosť môže poskytnúť potrebné rozptýlenie, rovnako ako nové sociálne kontakty.

Spojte sa s ostatnými, spojte svoje aktivity, alebo si zaobstarajte domáceho maznáčika. Samotu a smútok zapríčinené smrťou jedného z manželov uľahčujú zábavné rodinné aktivity alebo projekty komunitných služieb. Tým, že udržujete silné citové spojenie s ostatnými, rozvíjate si opäť pozitívne emócie, ktoré často uľahčuje zložité emócie, ako je osamelosť.

Autor: Simona

Ako prijať smrť milovaného človeka?

V živote bude každý raz čeliť situáciám, ktoré mu spôsobia vážny smútok. Jedna z najťažších je smrť milovaného človeka. Smútok po strate môže byť skľučujúci, občas až neznesiteľný, ale je dôležité si uvedomiť, že smútok je proces hojenia.

Vo svojej práci o smútku a smútiacich pomenovala doktorka Elisabeth Kübler-Rossová päť fáz smútku u ľudí, ktorí prechádzajú vážnou stratou: popretie a izolácia, hnev, vyjednávanie, depresia a prijatie. Mnoho terapeutov sa zhoduje, že život po strate milovaného človeka môže byť ťažký, ale dá sa dosiahnuť piata etapa, čo je prijatie.

Pochopiť fázy procesu trúchlenia je dôležité. Každá zo spomínaných piatich etáp má svoje miesto, nedá sa preskočiť. Je to cesta k prijatiu. Niektorí ľudia sa pohybujú cez jednotlivé štádiá rýchlejšie, zatiaľ čo iní môžu uviaznuť v jednej z etáp nekonečné množstvo času. Cieľom je nájsť vhodné miesto vo vašom vlastnom vnútornom, citovom svete.

Pocity a slzy
Popieranie pocitov, zatrpknutie, potláčanie plaču, spojeného so žiaľom, nie je spôsob, ako odvrátiť negatívne pocity straty. Ide o škodlivé pocity na zvládanie emócií a kroky trúchlenia. Takýmto zakrývacím spôsobom trvá smútok oveľa dlhšie.
 

Udržujte spomienky na milovaného
Niektorí ľudia sa domnievajú, že súčasťou prijímania smrti milovaného človeka, je zabúdanie na túto osobu. To je rozhodne veľký omyl. Je dôležité si uvedomiť, že aj keď váš milovaný tu nie je fyzicky s vami, jeho podstata zostáva.

Môžete si stále nájsť spôsob, ako si s ním udržať spojenie. Napríklad uchovaním si jeho vecí, zdieľaním príbehov o ňom, pociťovať jeho prítomnosť, rozprávaním sa s ním, robiť nejaké rituály, ktoré sa s ním spájajú.

Nájdite si podporu
Môžete si vybrať, či si nájdete podporu vo svojej rodine alebo medzi priateľmi, alebo budete chcieť osloviť nejakú špecifickú podpornú skupinu ľudí, ktorí prišli o súrodencov, rodičov alebo manžela. Môžete tiež nájsť podporu v duchovnej oblasti, ktorá vám môže pomôcť vyrovnať sa so stratou na inej úrovni. Duchovní učitelia hovoria: "Ak veríme, že sme mali minulosť, potom existuje aj budúcnosť. Musíme si byť vedomí pravdy, že smrť nie je koniec!“

Autor: Simona