5 x rozchod a stále spolu!

12.01.2010 18:02

 


Búrlivé vzťahy sú pre niektoré typy ľudí naozaj lahôdkou. Možno to pramení ešte z čias Beverly Hills 90210, kedy sa vzťahy začali miešať jeden cez druhý. Pravdou ale je, že existujú páry, ktoré nemôžu byť spolu, ale ani od seba. Ak ste aj vy typ pre nekonečné rozchody a návraty, zamyslite sa nad tým, čím vám stojí za to sa neustále trápiť. Položte si nasledujúce otázky...

Čo pre vás slovo rozchod skutočne znamená?
Vzťahy na „taliansky spôsob“ majú svoje zvláštne čaro. Obrovská vášeň a láska dokážu v niektorých prípadoch prekonať búrlivé nezhody, ktoré sú síce viac ako časté, prinášajú však dostatočnú mieru vzrušenia a môžu slúžiť na odbúranie stereotypu. Kto z nás sa predsa nerád udobruje so svojou polovičkou? Problém však nastáva, ak hádky neostávajú len hádkami. Impulzívne povahy z nich robia neprekonateľné nezhody, pri ktorých je nutné začať si baliť kufre a sťahovať sa k mame, vymazať si kontakt z telefónu a navždy spáliť všetky mosty. Urobiť „z komára somára“ sa niekedy nevypláca.

Hádky a nezhody sú v každom vzťahu bežné, neznamená to však, že je partnerstvo odsúdené na zánik. Ak už sa raz vypovie slovo „rozchod“, jeho význam by sa mal brať tak vážne, ako aj vyznanie lásky. Ostane totiž visieť ako mrak vo vzduchu a pokiaľ vzťah pokračuje, mrak sa len veľmi pomaly z neho vytráca. Rozchod by nemal byť prostriedkom na zastrašovanie, mal by sa používať iba vtedy, ak je myslený skutočne vážne. Na to je však potrebný istý čas zvažovania a nie horúca hlava v návale hnevu.

Aké sú dôvody vašich rozchodov?
Rozpoznať skutočný vzťah, ktorý stojí za to, nie je až taká veda. Dôležité je zložiť si ružové okuliare, položiť ruku na srdce a úprimne si odpovedať na otázku, či dôvody vašich nekonečných rozchodov sú len detinské banality a súťaž, kto má väčšiu hrdosť alebo práve naopak. Spočítajte si všetky rozchody a pauzy, ktoré ste vo vašom vzťahu prekonali a skúste si spomenúť na ich príčinu. Napíšte si to na papier a poriadne uvažujte. Ak prídete na to, že váš partner má vlastnosti, alebo robí veci, ktoré nedokážete tolerovať, aká je potom pravdepodobnosť, že sa to raz zmení?

Dobrá rada našich starých mám je nad zlato: „Chlap sa v zásadných veciach nikdy nezmení. Preto by sa o to žiadna žena nemala pokúšať.“ Existujú preto len dve možnosti: naučte sa ho tolerovať a rozchody sa už nemusia opakovať alebo odíďte - navždy. Štatistiky hovoria, že takmer 95% párov, ktoré sa často rozchádzajú a znova schádzajú nakoniec neostanú spolu. Nemusí to byť práve váš prípad. Záleží na tom, ako veci vyriešite. 

Chcete byť naozaj radšej s ním ako sama?
Večným problémom citlivých žien ostáva strach. Keď sa konečne rozhodnú, že ich vzťah nestojí za námahu a čas, naberú odvahu na rozchod, stačí ak príde jeden malý impulz a už sú naspäť. Na hnev všetkých kamarátok, ktoré sa snažia o objektívne rady a dodanie síl, všetky pokusy skončia neúspešne. A všetko sa opakuje dokola. Tie isté problémy, tie isté historky a stále ten istý plač. Znova rozchod a znova návrat - všetko ešte raz a znova.

Rozlúčiť sa s blízkou osobou navždy je definitívne tá najťažšia vec na svete. Neviete si predstaviť život bez neho? Nájdite si nové koníčky, zavolajte starým známym, urobte zo seba osobu, ktorou ste vždy chceli byť. Teraz je tá pravá príležitosť. Teraz máte konečne čas pre seba. Teraz sa môžete zotaviť z celého šoku a užiť si slobodu, ktorú už možno nikdy nezažijete. Jedného dňa totiž stretnete toho pravého, ktorý vám zaberie toľko času, že budete s radosťou spomínať na bezstarostné obdobie slobody. A ten deň určite raz príde.

Žijete pre prítomnosť či budúcnosť?
Zostaviť si rebríček priorít si tiež vyžaduje veľkú dávku úprimnosti. Ak však prídete na to, že nekonečné rozchody vás vlastne vôbec netrápia, pretože prežívate obdobie užívania si a dotyčný vám v tomto ohľade absolútne vyhovuje, v tom prípade gratulujeme. Ak ste si istá, že tento pocit je vzájomný, nikomu predsa vaším vzťahom neubližujete. Krátke odlúčenia vám slúžia na zbavenie sa jednotvárnosti a láska tu nezohráva žiadnu rolu.

Keď vám ide o vážny vzťah a ten, v ktorom zotrvávate, vám naozaj nevyhovuje, nie je predsa dôvod na ďalšie čakanie. Myslite na to, že každým návratom do tej istej rieky, ktorú ste už raz odmietli, vám len uberá čas a inú šancu. Filozofia čakania na toho pravého po boku nesprávneho partnera nie je práve najmúdrejšia. Vplávanie z jedného vzťahu do druhého môže ublížiť nielen vám aj okoliu. Každý rozchod potrebuje čas aby prebolel a to je v druhom vzťahu nielen zdĺhavé ale niekedy dokonca nemožné. Nechcete si predsa pokaziť novú príležitosť, ktorá by mohla prísť. Takže sa nadýchnite a skončite s nekonečným kolotočom. Budúcnosť máte pred sebou.

Autor: Baška